"Světlem pro mé nohy je Tvé Slovo, osvěcuje moji stezku."

VÍRA - What's that?

Už jste si taky někdy říkali, proč vlastně s člověkem jiného vyznání zároveň věříte a nevěříte témuž? Mluvíte stejnými slovy, ale nerozumíte si?... Myslím, že mnozí myslíme jedním pojmem různé věci... Třeba pod pojmem VÍRA. Sami si zodpovězte, co si pod tím představujete.... a pak můžete mrknout na úryvek ze svědectví jednoho muže, který poznal svět i několik denominací. Vyjala jsem jen část, kde se snaží shrnout různé pohledy na víru.


........

Kdysi jsem si myslel, že aby dotyčný uvěřil, musí uznat něčí vládu (např. církve), rozumově akceptovat řadu pravd (např. že Bůh je, nebo že je nebe a peklo, svátosti atd.). Z Písma jasně vyplývá, že toto není víra. Ve skutečnosti bychom i ďábla museli uznat za věřícího - neboť on taky věří v ty stejné „pravdy“! A že by to byla skutečná víra, se říci nedá.

"Žert století"

Podle Písma svatého víra závisí na důvěře. Proč Bible nazývá Abraháma otcem všech věřících a klade jej za příklad víry? Ne proto, že by rozumem uznal několik pravd, ani ne proto, že by horlivě bránil církev anebo ustanovení Symbolů Víry. Tyto věci vůbec neznal! Abrahám je v Písmu nazván věřícím, protože bezmezně důvěřoval Bohu a Jeho Slovu, i když tuto víru neuměl uchytit rozumem.

Znamení obřízky pak přijal jako pečeť spravedlnosti z víry, kterou měl už před obřezáním. Je tedy otcem všech neobřezaných věřících, kterým je spravedlnost přičtena. (Římanům 4:11)

Když Abrahám společně s ženou měli dohromady skoro 200 let, Bůh jim oznámil, že budou mít potomka. Z biologického hlediska bychom to mohli chápat jako žert století, že je to zcela nemožné. S takovou by Abrahám měl mít s vírou od samého počátku problémy, opíral-li by svou víru o lidské poznání.

Avšak Abrahám uvěřil, že se Boží zaslíbení naplní, i když jeho naděje byla v rozporu se zdravým úsudkem. Proto jej Písmo nazývá věřícím. Víra shodná s Písmem Svatým je rovna bezmezné důvěře v Boha a Jeho Slovo. Kdo takto postupuje, je věřícím. Člověk nevěří myšlenkami, ale srdcem! Jak říká Písmo: „Víra v srdci vede ke spravedlnosti, vyznání ústy pak vede ke spáse.“ (Římanům 10:10)

Abrahám uvěřil

Může se zdát, že ten, kdo obsáhnul tajemství teologie a je ve vysokém postavení v církvi, kdo se pravidelně účastní náboženství - a sám je vysluhuje, kdo rozumem uznal řadu „náboženských pravd“ a erudovaně je umí bránit - opírá se o vlastní rozum a „důvody“, přičemž neopírá se vůbec o Boha a Jeho Slovo - není možno jej nazývat věřícím. A tak námořník, který neměl žádné teologické vzdělání a sotva kdy navštívil kostel, stal se na sklonku svého života věřícím. Důvěřoval Bohu, a podle Písma takový člověk je pravým věřícím.

 

 

Celý text na: http://www.prokrestany.cz/svedectvi/14.htm

Zobrazeno 1757×

Komentáře

Jayef

Ale ne! <a href="http://www.prokrestany.cz" target="_blank">www.prokrestany.cz</a> je fakt nedobrá věc!<br />
Argumentace pod psa, bojuje se s jakýmsi fiktivním nepřítelem, protože jejich obraz katolické církve je dost neskutečný, a clkově to ukazuje, jak daleko od pravdy autoři toho webu jsou!

Marta7

Jsme jen lidi...lepší nejdříve se ptát, jestli já sám následuji Ježíše. Je to cesta, která někam vede. Rozhodně lepší než posuzování druhých, cituji z jiných odstavců toho svědectví:"Potkával jsem tam spolupracovníky, kteří si říkali křesťané. Nemůžu říci, jestli všichni byli ideálem živého křesťanství..." Řekněme rovnou: Kdo je ideálem živého křesťanství? :-) Víc času se mi tomu nechce věnovat. Znepokojující tón celého toho svědectví by leckoho otrávil. A to by byla škoda. :-)

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková