"Světlem pro mé nohy je Tvé Slovo, osvěcuje moji stezku."

Autenticita Bible

22. 5. 2009 19:18
Rubrika: ostatní

Jak mohu vědět, že je to Boží Slovo, že je pravdivá?

Toto téma je určitě tak široké, že ho celé signály ani pojmout nemohou. Přesto se ho chci aspoň letmo dotknout. Jelikož to bude dotek opravdu letmý, může být v některých bodech nedostatečný (jako každopádně každé lidské slovo)... Doufám, že snad aspoň částečně odhalím, že můžeme mít jistotu o tom, že Bible je skutečně Božím Slovem. Nemusíme tomu věřit, protože to řekl někdo jiný, protože to hlásá církev, pastor, nebo farář, ale protože se o tom můžeme sami přesvědčit. Obrazně řečeno: Stejně jako na rozpoznání toho, je-li hudba falešná, či nikoli, nepotřebujeme vyjádření vysokoškolského odborníka na hudbu, ale stačí hudební sluch. Tak i na rozpoznání toho, že Bible je Božím Slovem, nám postačí používat hlavu (a samozřejmě při hlubším studiu to nejde bez Ducha, kterého Bůh dává těm, kdo Mu uvěří).

Nevyvratitelná vnitřní evidence - mezi všemi 66 knihami Bible je vnitřní soulad. A to i přestože byly psány po dobu cca 1500 let více jak 40 osobami, z nichž většina se nikdy nesetkala. Žili v odlišných historických dobách, ve velmi odlišných oblastech a kulturách - a přesto mají všichni autoři jedno společné: Tvrdí, že to, co psali, inspiroval Bůh - ten jediný pravý Bůh. Složitý obraz pravdy, jímž je Bible, je bez jakékoli kontradikce sepsán od Genesis až po Apokalypsu. Tento fakt se nedá nijak vysvětlit! Vnitřní kontinuita a konzistence Bible je jedním z nejsilnějších argumentů, že je to Boží Slovo.Jinak se to vysvětlit nedá.

Soudobá potvrzení - tento důkaz je odlišné povahy. Z archeologických objevů víme, že Nový Zákon byl ve své úplnosti v oběhu přinejmenším ke konci prvního století. V t době žilo ještě mnoho lidí, kteří apoštoly znali, kteří souhlasili s pravdivostí jejich písemností. Kdyby texty pravdivě nepopisovaly to, co se událo, ozvaly by se okamžitě protesty očitých svědků nebo přinejmenším židovských rabínů, kteří by jistě zareagvali na jaékoliv přehánění či nejmenší lež. Jistě by to použili k diskreditaci nového náboženství. Kdyby se v křesťanství tehdy (v době očitých svědků) vyskytla lež, neobstálo by.

Dále Nový Zákon poskytuje hojné důkazy o tom, že byl psán očitými svědky. Např. Lukáš poukazuje na autory druhých evangelií jak na "očité svědky od samého počátku" a potvrzuje, že tomu vrstevníc věřili. Lukáš měl "perfektní porozumění" všech těch věcí od počátku. Rozhodl se napsat příběh Ježíše Krista Teofilovi, aby "znal tyto věci najisto".

Pravdivost Lukášova svědectví a skutečnost, že on byl opravdu současníkem apoštolů, a tak měl možnost poznat a popsat takoto fakta, potvrdila moderní archeologie. Ve druhé kapitole poukazuje na dekret císaře Augusta „aby celý svět podléhal zdanění.“ a upřesňuje, že se to stalo v době, kdy Cyrenius byl guvernérem v Syrii. Někteří kritici stále trvají na tom, že Cyrinius (jinak Quirinius) se nestal guvernérem nad Syrií až v A.D.6, což by bylo pozdě pro Kristovo narození. Zcela ignorují poslední nálezy které ukazují na to, že Quirinius byl guvernérem Syrie dvakrát - poprvé asi B.C. 7, až do A.D. Lukáš se zřejmě zmiňuje o jeho první guvenérské vládě, ne druhé....

Dokonalá historická verifikace - Ve 3. kapitole jmenuje Lukáš celou řadu detailů o jménech, místech, úřadech, datech, které by jistě nikdo, kdo by tehdy nežil a psal by o několik desetiletí později, nevěděl. "Patnáctý rok vlády císaře Tibria, byl Pontský Pilát guvernérem Judeje, Herod vládcem v Galileji, jeho bratr Filip vládcem v Iturei a oblasti Trachonitis, Lysanias byl vládcem Abilene, Ananiáš a Kaifáš veleknězi." (Lk 3:1) Tato fakta byla verifikována moderní historií a je tedy zřejmé, že Lukáš byl těmto událostem přítomný. To je jen velmi stručné naťuknutí tématu. Při hlubším studiu může každý objevit, že různé teorie spekulující o sepsání pozdějším než 1. století, jsou poněkud křehkého základu.

Naplněná proroctví - Málokterá kniha má tolik proroctví, jako Bible... A snad žádná se nemůže chlubit takovým množstvím naplněných proroctví. Nebo dokonce tím, jak tvrdě se staví proti nenaplněným proroctvím. Pokud nějaký text soustavně popisuje nepředvídatelné události blízké i vzdálené minulosti a z jiných knih se dozvídáme o jejich naplnění, je to myslím přinejmenším hodno zamyšlení (ať už jde o cca 300 proroctví o Mesiáši, nebo jakákoli jiná proroctví).. i my můžeme vidět, jak jsou tato proroctví před našima očima naplňována.. Jediná proroctví, která ještě naplněna nejsou, se týkají konce tohoto světa, Ježíšova druhého příchodu a věcí s tím spojených.

Samozřejmě by bylo možno dál a dále pokračovat v různých argumentech.. (Možná napíšu ještě pokračování článku :-) ) Jistě jsou i argumenty proti těmto tvrzením, myslím však, že důkladnější informace k tomu lze nalézt v jiných (odbornějších) pramenech, než na mém blogu.. Pokud to však alespoň pár lidem pomohlo v uvědomění si dokonalosti Božího Slova, nebo to přimělo k přemýšlení, splnil tento nedokonalý text svůj účel.

Zobrazeno 1323×

Komentáře

floweret

Ten lidský prvek Slova vidím ve formě, kterou si Bůh použil pro sdělování - tedy lidský jazyk, věty, slova.. Nevím, jestli můžeme vůbec objektivně hodnotit stylovou úroveň Písem, nebo nepřesnosti... obzvlášť, když ani jeden z nás neuvádíme konkrétní příklady =D..<br />
<br />
Ale napadla mě ještě jedna myšlenka. Když se podíváme na Ježíšův výrok: Matouš 5:18  "Amen, pravím vám, Dokud nepomine nebe a země, nepomine ani jediné písmenko ani jediná čárka ze Zákona, dokud se všechno nestane."<br />
zjistíme, že mluví o pravdivosti písmenek a čárek ve znění zákona... Tedy o totální pravdivosti Slova do posledního detailu.. <br />
Myslím, že Bůh věděl, jaké lidi si vyvoluje pro psaní Písem, znal také jejich styl, jejich jazykovou obratnost, a myslím, že to vše si použil pro svou věc... Má Bůh tu moc, aby inspiroval každé jednotlivé slovo v Bibli? Vím, že ano.

dromedar

Ale Boží slovo v Bibli je současně zcela Slovo Boží a zcela Slovo lidské. A protože člověk je nedokonalý, obsahuje Písmo i spoustu nedokonalostí (věcných: nepřesné informace, protiřečení atd., ale i stylových: třeba řečtina mnoha NZ spisů je dost pokleslá). Boží velikost je vidět i v tom, skrz jak nedokonalé lidi se může zjevovat.

dromedar

Prosím, co myslíš "vnitřním souladem mezi knihami Bible"?<br />
<br />
Kdyby to mělo znamenat "biblické knihy si navzájem neprotiřečí", byla by to nepravda zřejmá každému křesťanovi, který Písmo čte (kolik vzájemných neshod je mezi čtyřmi evangelii...).<br />
(Pravdivost Písma nelze zakládat na nějaké absolutní "zázračné" harmonii knih - která neexistuje.)

floweret

dromedar: možná je problém v tom, že nevíme, jak mezi zdánlivými protiklady najít soulad ;-)... Stále tvrdím, že Písmo si ve své podstatě neprotiřečí. Jestli někde objevíme nejasnosti nebo na první pohled neslučitelné údaje, je to, protože nevíme, jak si tento text vysvětlit a jak ho zasadit do kontextu... Bůh je dokonalý.. může být Jeho Slovo, Jeho výroky nedokonalé, nebo dokonce si protiřečit?

Jayef

Dromedar's the best, yeah!!<br />
ad floweret: Ty argumenty jsou trošku moc svalnaté. Chce to víc probrat, jinudy cesta nevede.

Zobrazit 5 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková