"Světlem pro mé nohy je Tvé Slovo, osvěcuje moji stezku."

Boží spravedlnost a milosrdenství - jak to skloubit?

14. 5. 2009 21:25

Už vícekrát jsem narazila na otázku Božího milosrdenství a spravedlnosti. Na první pohled je tu problém. Jak to skloubit? Vylučuje se to? Existuje nepřeberné množství pohledů. Chci se však podívat na to, jak tuhle věc podává Písmo samotné.

Takže nejdřív spravedlnost:

  • Deuteronomium 32:4  On je Skála. Jeho dílo je dokonalé, na všech jeho cestách je právo. Bůh je věrný a bez podlosti, je spravedlivý a přímý.
  • Ezdráš 9:15  Hospodine, Bože Izraele, ty jsi spravedlivý, proto nás dodnes zůstala hrstka těch, kdo vyvázli. Jsme tu teď před tebou se svou vinou, přestože pro takové věci nelze před tebou obstát."
  • Žalmy 11:7  Hospodin je spravedlivý, miluje vše, co je spravedlivé; jeho tvář pohlíží na přímého.
  • Jan 17:25  Spravedlivý Otče, svět tě nepoznal, ale já jsem tě poznal, a také oni poznali, že jsi mě poslal.
  • Římanům 2:5  Svou tvrdostí a nekajícnou myslí si střádáš Boží hněv pro den hněvu, kdy se zjeví spravedlivý Boží soud.
  • Zjevení Janovo 16:5  Tu jsem slyšel, jak praví anděl, který má moc nad vodami: "Spravedlivý jsi, Bože, svatý, který jsi a kterýs byl, že jsi vynesl tento rozsudek.

Z Písma jasně vyplývá, že Bůh byl a je a bude spravedlivý - Bůh se nemění. Jeho spravedlnost se mocně a zřetelně projeví až na soudu - spravedlivém soudu. Bude spočívat v potrestání všech hříchů a odměnění těch, kdo dodrželi všechna přikázání (to jsou ti, které Písmo popisuje jako spravedlivé). Bůh je 100% spravedlivý. Aby takovým byl, nemůže ze spravedlnosti slevit ani trochu. Může být potom i milosrdný?

  • Žalmy 86:5  neboť ty jsi, Panovníku, dobrý a nabízíš odpuštění; ke všem, kdo tě volají, jsi nejvýš milosrdný.
  • Žalmy 145:17  Hospodin je spravedlivý ve všech svých cestách, milosrdný ve všech svých skutcích.
  • Lukáš 6:36  Buďte milosrdní, jako je milosrdný váš Otec.
  • 1 Petrův 1:3  Veleben buď Bůh a Otec Pána našeho Ježíše Krista, neboť nám ze svého velikého milosrdenství dal vzkříšením Ježíše Krista nově se narodit k živé naději.

 

Takže Bůh je také milosrdný. Byl, je a bude. Je totiž neměnný. Při hledání mě zaujalo, že v NZ je o Jeho milosrdenství mnohem méně než v SZ (může to být i rozdílem v rozsahu, ale i tak mi to přišlo zajímavé)..

No, a teď jak to souvisí? Jeden verš mi přišel obzvlášť zajímavý.

  • Žalmy 145:17  Hospodin je spravedlivý ve všech svých cestách, milosrdný ve všech svých skutcích.

Jeho spravedlnost a milosrdenství se projevují ve všem, co činí. Nevylučují se, ale spíše se "doplňují".. Z Písma mi vyvstává, že Boží spravedlnost trestá hřích a odměňuje bezhříšnost. Jeho milosrdenství se projevuje v tom, že hřích již potrestal. Ježíš Kristus, přečistý Beránek nesl všechny naše hříchy - a tudíž na Něj byl vylit spravedlivý Boží hněv. Pro nás, kdo jsme uvěřili radostné zprávě o spasení, má Bůh jen své milosrdenství. Daroval nám zadarmo věčný život, spásu v Ježíši Kristu.

  • 1 Petrův 1:3  Veleben buď Bůh a Otec Pána našeho Ježíše Krista, neboť nám ze svého velikého milosrdenství dal vzkříšením Ježíše Krista nově se narodit k živé naději.

Bůh tak zůstává 100% spravedlivý, když trestá každý hřích, a také 100% milosrdný, když nám dává živou naději ve svém Synu, i když my jí nejsme vůbec hodni.Však Ježíš přišel, aby nás spasil - zachránil od spravedlivého Božího hněvu. Dal nám spravedlnost svého Syna (tedy jako bychom v Jeho očích nikdy neporušili Boží zákon - o tom jsem psala v předchozích článcích), a proto nás neodsoudí.

  • Římanům 5:9  ... když jsme byli ospravedlněni prolitím jeho /Ježíšovy/ krve, budeme skrze něho zachráněni od Božího hněvu.

Chvála Bohu, jedinému Svatému, jehož milosrdenství a spravedlnost jsou pravé a věčné.

Zobrazeno 1107×

Komentáře

cristiano

Boží spravedlnost trestá hřích a odměňuje bezhříšnost. Jeho milosrdenství se projevuje v tom, že hřích již potrestal. Ježíš Kristus, přečistý Beránek nesl všechny naše hříchy - a tudíž na Něj byl vylit spravedlivý Boží hněv. Pro nás, kdo jsme uvěřili radostné zprávě o spasení, má Bůh jen své milosrdenství. Daroval nám zadarmo věčný život, spásu v Ježíši Kristu.<br />
<br />
Na to mohu říci jen - AMEN.

nebe7

Právě život Ježíše pro nás, je to největší milosrdenství od Boha Otce, které překrývá celé písmo. Bible je milostný a milosrdný dopis pro lidstvo.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková