"Světlem pro mé nohy je Tvé Slovo, osvěcuje moji stezku."

Čtení Písma a jeho výklad

4. 5. 2009 10:37
Rubrika: ostatní

Chci tu zmínit hlavně mé osobní zkušenosti a doporučení, ale také to, co jsem se dozvěděla o studiu Písma studiem Písma.

Když vám přijde dopis od milované osoby, nečtete ho pořád dokola a dokola, až dokonce některé jeho pasáže znáte zpaměti? A co dopis od Boha? Čteme ho pořád dokola a dokola a doužíme mu porozumět a děláme něco pro to?

Jak jsem četla Bibli

Bible je moje láska od školního věku. Jenže jsem jí dlouho nerozuměla. Chápala jsem příběhy a bylo mi líto Ježíše, že umíral na kříži. Když jsem pak později začala číst Písmo každý den, nechala jsem se vést různými "pomůckami" - jako kalendáři a tak podobně. Také jsem zkoušela číst popořadě, ale některé knihy jsem prostě nemohla překousnout. Byly to jen slova a věty, které jsem přečetla, jakž takž jsem gramaticky chápala jejich strukturu, ale mého srdce se nedotýkaly... a vlastně jsem je ani nechápala.  Prostě jsem byla ráda, že jsem už tu danou biblickou knihu zvládla (To se týkalo Pavlových listů, Zjevení a některých Mojžíšových knih a knih prorockých SZ).

Až když jsem Bohu řekla, že chci, aby mě vedl a že se Mu cele dávám do péče a vím, že Jeho Slovo je Pravda, začal mě vyučovat. Nejdřív jsem musela složit všechny své zbraně a schopnosti, abych mohla poznat, že jen On mi může pomoci a může mi dát poznat Pravdu.

Tehdy jsem již četla Písmo popořadě. To doporučuji i všem ostatním. Myslím, že je nejednodušší začít evangelii, jít přes Skutky a zbytek NZ a pak přejít do SZ (klidně číst postupně jednu knihu po druhé). Někdy to jej dost obtížné (zvlášť, při popisu chrámu).. ale záleží na vás... myslím, že se nic zvláštního nestane, když některou knihu odložíte na později... ;-)...

Když moje touha byla opravdu poznat, co mi tím Bůh chce říci, co tím On myslel, když to dal sepsat, tak jsem se o to vždy před čtením taky modlila. Prosila jsem Pána, aby ode mě sejmul všechny mé předsudky - že chci JEN Jeho Pravdu.. prosila jsem také o moudrost k pochopení.. Právě protože chci JEN to, co je od Něj, ne od lidí, nečtu při četbě Písma komentáře. Pouze odděleně, neřídím se jimi, ale porovnávám je..

Pak jsem četla třeba jen část kapitoly, nebo kapitolu - prostě nějaký oddíl. Přečetla jsem ho v kuse a snažila se pochopit jeho celkový význam (ne význam jednotlivých veršů, ale o čem je ten úsek jako takový) a samozřejmě jestli zapadá do významu předchozích kapitol, jak na ně navazuje. Pak jsem četla tutéž část ještě jednou a snažila se pochopit jednotlivé verše v kontextu kapitol předchozích i významu celého textu. Pak jsem si klíčové verše (klíčové buď pro mě aktuálně, ale hlavně klíčové v celkovém významu) vybarvila. Možná vám to přijde jako barbarismus - kreslit do Písma - ale když do něj kreslím za účelem lepšího poznání Boha a dělám to s úctou, nevidím v tom problém. Bible je kniha praktická, tak se ji snažím tak i používat.

Další den při čtení Písma jsem se vrátila minimálně o kapitolu zpátky - buď jsem rychleji přečetla celou tu kapitolku, nebo jsem prošla vybarvené verše a opakovala si, co jsem se od Boha dozvěděla v minulých dnech. Pak jsem navázala čtením dalšího oddílu a zasazením do kontextu.

Možná vám to může přijít jak "moc systematické", ale musím říci, že mně tento způsob opravdu hodně pomohl. Každý jsme jiný, a každému vyhovuje něco jiného. Nikomu nic nenutím, můžete to vyzkoušet, nemusíte :-)..  Dnes už nejsou knihy, které bych "nemohla překousnout" nebo u kterých bych se radovala "uf, že už je to za mnou"... Boží Slovo miluju čím dál víc. Mohu společně s Davidem říci "Světlem pro mé nohy je tvé slovo, osvěcuje moji stezku."(Žalm 119:105)

Výklad Písma

Jasně že si můžeme říci. To je všechno super, jenže Bible je tak složitá a psaná v různých obdobích. Je možné ji "jen tak" pochopit a správně jí porozumět? No, zas "jen tak" to není. Nejde číst a říkat si "Tímhle Bůh myslel tohle, tímhle zase myslel tamto" nebo "já v tom vidím tohleto". "

U tebe je pramen žití, když ty jsi světlem, spatřujeme světlo." Světlo lze spatřit jen v Božím světle. Pravdu lze spatřit jen ve světle Boží pravdy. Tedy Písmu jde rozumět jen ve světle Písma. Jak píše apoštol Pavel: "... vykládáme duchovní věci duchovními slovy" Jak ale zjistit, je-li výklad duchovní? Jen tím, že někdo řekne "já mám Ducha, já tomu rozumím"? To snad ne! To si může říct každý. Spíše bych šla zase na jistotu. Když vím, že Boží Slovo je pravda, tak jej budu vykládat zase jen Pravdou - Božím Slovem.

V Bibli jsou pasáže, které jsou srozumitelné i malému dítěti. Ty mohou být takové pevné, záchytné body. Když narazím na něco alegorického, nebo hodně obrazně řečeného, nemůžu si tam hned cpát význam, který mě napadne. Mám jít dál do Písma a hledat pasáže na tatáž témata, která jsou řečena "jasně"... tedy vykládat obtížněji srozumitelné pasáže těmi snáze srozumitelnými. Nebo prostě momentálně nepochopitelnou pasáž odložit s tím, že Bůh mi ji odhalí, až budu na ni zralá, a číst dál.. později se mohu dočíst něco klíčové pro pochopení té dané pasáže..

Však i když třeba apoštolové chtěli něco vysvětlovat, vysvětlovali tím, že odhalovali Písma, odhalovali jasné pasáže a pomocí těch lidé mohli pochopit obtížněji pochopitelné věci. Jsou ale i mnohé úseky Písma, které pochopíme až na věčnosti..

Kdo chce poznat Boží řeč, měl by jednat následovně: "Obraťte se,když vám domlouvám. Hle, nechám na vás proudit svého ducha, uvedu vám ve známost svá slova." (Přís 1:23) a také "Srdcem zkroušeným a zdeptaným ty, Bože, nepohrdáš!" (Žalm 51:19) Jak jinak, než z Jeho Slova se dozvíme, co vše pro nás připravil, jak získat spásu, jak moc nás miluje,..............?

 

 

Zobrazeno 2811×

Komentáře

lensi

Máš v tom pekný systém =o) myslím, v štúdiu Biblie. Asi sa tým nechám inšpirovať. Môžem povedať, že z Biblie som prečítala každú knihu, ale nešla som veľmi po poriadku. V poslednom čase som rozmýšľala nad tým, že si čítanie Biblie a jej štúdium dajako zosystematizujem, aby som si lepšie pamätala, čo kde je. <br />
Tiež som si zvykla verše farebne značiť a zvírazňovať značkami, ale zislila som, že to má aj "negatívny" efekt - vedela som nájsť verše podľa značiek (mám dobrú vizuálnu pamäť) a nie podľa knihy či kapitoly. Dosť ťažko sa mi potom hľadalo potrebné odkazy, keď som svoju Bibliu nemala pri sebe - napr. pri rozhovore na ulici atď. Kúpila som si novú Bibliu, iný preklad a to používam na štúdium. Už je to lepšie, no aj tak mám stále slabiny... <br />
Je aj dobré učiť sa Slovo naspamäť. Až sa hanbím, keď si pomyslím na prenasledovaných kresťanov z Ázie, ktorí sa učia niektoré knihy alebo aj celú Bibliu naspamäť, lebo je to veľká vzácnosť dostať sa k nej a veľmi nebezpečn

floweret

S tím učením se pasáží nazpaměť máš pravdu.. Sama si pamatuju jen pasáže, se kterými jsem se častokrát setkala.<br />
V jednom sboru jsem se setkala s praxí, že měli na každý týden jeden verš, který se učili (včetně souřadnic).. <br />
Pomáhá mi mít veršíky různě při sobě - nějaký v peněžence, něco u dokladů, o Boží zbroji nejlépe ve skříni ;-).. Něco na dveřích z ložnice.. Každému pomáhá něco jiného... Je fakt, že se to mnohdy hodí vědět přesnou citaci i souřadnice.. Každopádně umět to žít se "hodí" ještě víc ;-)..

Zobrazit 7 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková