"Světlem pro mé nohy je Tvé Slovo, osvěcuje moji stezku."

Spravedlnost, ospravedlnění, zákon, milost, spasení

2. 5. 2009 18:03

 

 

 

Tato témata jsou velice zajímavá. Když jsem je v Písmu začala objevovat, překvapila mě tím, jak často se tam  objevují, jak velkou mají důležitost. Myslím, že jsou jedněmi z klíčových.. Snažila jsem se už před lety vypsat veršíky na tato témata (samozřejmě to není vyčerpávající přehled a každé z témat by si zasloužilo mnohem více místa... snad později je rozepíšu zvlášť a plněji). Neuvádím kontext, ani komentář. Jen jsem některé části zvýraznila. Každopádně doporučuji si vyhledat jednotlivé verše a přečíst je v kontextu alespoň celé kapitoly. Tady jsou:


Romans 2:13 13 (Neboť před Bohem nejsou spravedliví ti, kdo Zákon slyší, ale ospravedlněni budou ti, kdo Zákon plní.

Romans 3:9-10 9 Co tedy? Máme [nějakou] přednost? Vůbec ne; vždyť jsme již dříve obvinili jak Židy, tak Řeky, že jsou všichni pod hříchem,  10 jak je napsáno: "Není spravedlivého, [není] ani jednoho.

Romans 3:19-28 19 Víme pak, že cokoli Zákon říká, říká těm, kdo jsou pod Zákonem, aby byla zacpána všechna ústa a aby všechen svět byl vinen před Bohem20 Na základě skutků Zákona totiž nebude v jeho očích ospravedlněno žádné tělo; neboť skrze Zákon [přichází] poznání hříchu.  21 Nyní je však bez Zákona zjevena Boží spravedlnost, dosvědčovaná Zákonem i Proroky,  22 totiž Boží spravedlnost skrze víru Ježíše Krista ke všem a na všechny, kdo věří. Není totiž rozdílu,  23 neboť všichni zhřešili a chybí jim Boží sláva.  24 Jsou [však] zadarmo ospravedlňováni jeho milostí, skrze vykoupení, které [je] v Ježíši Kristu25 jehož Bůh určil za nástroj smíření skrze víru v jeho krev, aby prokázal svou spravedlnost; [neboť] Bůh ve své shovívavosti prominul předešlé hříchy,  26 aby prokázal svou spravedlnost v nynějším čase, aby byl spravedlivým a ospravedlňujícím toho, kdo [je] z Ježíšovy víry.  27 Kde je tedy ta chlouba? Byla vyloučena. Skrze jaký zákon? [Snad] skutků? Nikoli, ale skrze zákon víry.  28 Máme tedy za to, že člověk je ospravedlňován vírou bez skutků Zákona.

Romans 4:3-5 3 Neboť co říká Písmo? "Abraham uvěřil Bohu a bylo mu [to] počteno za spravedlnost."  4 Tomu, kdo koná skutky, se nepočítá odplata podle milosti, ale podle dluhu.  5 Avšak tomu, kdo nekoná skutky, ale věří v Toho, který ospravedlňuje bezbožného, se počítá jeho víra za spravedlnost.

Romans 4:25 - 5:1 25 On byl vydán pro naše provinění a vzkříšen pro naše ospravedlnění.

Romans 5:1 Když jsme tedy ospravedlněni z víry, máme pokoj s Bohem skrze našeho Pána, Ježíše Krista,

Romans 5:8-12 8 Bůh však dokazuje svoji lásku k nám, neboť když jsme ještě byli hříšníci, Kristus zemřel za nás.  9 Když jsme [tedy] nyní ospravedlněni jeho krví, budeme potom mnohem spíše skrze něho zachráněni před hněvem.  10 Neboť jestliže, když jsme [ještě] byli nepřátelé, byli jsme s Bohem smířeni skrze smrt jeho Syna, mnohem spíše, když jsme [již] smířeni, budeme zachráněni jeho životem.  11 A nejen [to,] ale chlubíme se také Bohem skrze našeho Pána, Ježíše Krista, skrze něhož jsme nyní přijali smíření.

Romans 10:9-11 9 Vyznáš-li svými ústy Pána Ježíše a uvěříš-li ve svém srdci, že ho Bůh vzkřísil z mrtvých, budeš spasen.  10 Srdcem se totiž věří ke spravedlnosti a ústy se vyznává ke spasení.

Romans 10:13-14 13 Neboť "každý, kdo by vzýval jméno Pána, bude spasen."

Romans 11:6-7 6 (A jestliže [podle] milosti, tedy ne na základě skutků, jinak by milost již nebyla milost. Jestliže však na základě skutků, již [to] není milost; jinak již skutek není skutek.)

 

1 Corinthians 6:9 9 Cožpak nevíte, že nespravedliví nebudou dědici Božího království?

1 Corinthians 6:11 11 A takoví jste někteří byli, ale jste omyti, nadto posvěceni, ano, ospravedlněni jménem Pána Ježíše a Duchem našeho Boha!

1 Corinthians 6:20 20 Byli jste přece koupeni za cenu. Oslavujte tedy Boha svým tělem i svým duchem, což obojí je Boží.

Galatians 2:16-17 16 i my jsme uvěřili v Ježíše Krista (poněvadž víme, že člověk není ospravedlňován na základě skutků Zákona, ale jedině vírou [v] Ježíše Krista), abychom byli ospravedlněni z Kristovy víry a ne na základě skutků Zákona; neboť na základě skutků Zákona nebude ospravedlněno žádné tělo.

Galatians 3:1-6 Ó, nemoudří Galatští! Kdo vás zmámil, abyste nedůvěřovali pravdě? [Vás,] před jejichž očima byl Ježíš Kristus vylíčen [jako] ukřižovaný mezi vámi!  2 Chtěl bych se od vás dozvědět jen toto: Přijali jste Ducha na základě skutků Zákona, anebo na základě slyšení víry?  3 Jste [vskutku] tak nemoudří? Když jste začali Duchem, dokončujete nyní tělem?  4 Vytrpěli jste [toho] tolik nadarmo? (Jestliže [to] ovšem [bylo] nadarmo.)  5 Ten, který vám uděluje Ducha a působí mezi vámi zázraky, [to] tedy [dělá] na základě skutků Zákona, anebo na základě slyšení víry?

Galatians 3:13-15 13 Kristus nás vykoupil z prokletí Zákona, když se stal prokletím za nás (neboť je napsáno: "Proklet [je] každý, kdo visí na dřevě"),  14 aby Abrahamovo požehnání přišlo v Kristu Ježíši na pohany a abychom skrze víru přijali zaslíbení Ducha.

Galatians 4:4-6 4 Když však přišla plnost času, poslal Bůh svého Syna, narozeného z ženy, narozeného pod Zákonem,  5 aby vykoupil ty, kteří byli pod Zákonem, abychom přijali [právo] synovství.

Galatians 5:1-7 Proto stůjte v té svobodě, [ke] které nás Kristus vysvobodil, a nezaplétejte se znovu do otrockého jha. 2 Hle, já Pavel vám říkám, že budete-li se obřezávat, Kristus vám nijak neprospěje.  3 Každému člověku, který se nechává obřezat, pak znovu dosvědčuji, že je povinen dodržovat celý Zákon.  4 Zbavili jste se Krista, [vy] všichni, kdo se ospravedlňujete Zákonem; odpadli jste od milosti! 5 My přece očekáváme naději spravedlnosti skrze Ducha na základě víry.  6 Vždyť v Kristu Ježíši nic nezmůže obřízka ani neobřízka, ale [jen] víra projevující se láskou.

Galatians 6:15-16 15 Vždyť v Kristu Ježíši nic nezmůže obřízka ani neobřízka, ale [jen] nové stvoření.

Ephesians 1:13-15 13 V něm jste i vy (když jste vyslechli slovo pravdy, [totiž] evangelium svého spasení, a uvěřili [mu)] byli označeni zaslíbeným Duchem Svatým14 jenž je zárukou našeho dědictví až do vykoupení toho, co [jím] bylo získáno ke chvále jeho slávy.

Ephesians 2:8-10 8 Neboť jste spaseni milostí skrze víru, a to není z vás - [je] to Boží dar,  9 ne na základě skutků, aby se nikdo nemohl chlubit.

Ephesians 4:22-25 22 [že] vzhledem k dřívějšímu způsobu života máte odložit toho starého člověka, který se kazí podle klamných žádostí.  23 Obnovujte se pak duchem své mysli  24 a oblékněte toho nového člověka, který byl stvořen podle Boha ve spravedlnosti a svatosti pravdy.

Philippians 3:9 9 a byl shledán v něm, nemaje svou spravedlnost, která [je] ze Zákona, ale tu, která [je] skrze víru Kristovu, tu spravedlnost, která [je] z Boha a [spočívá] ve víře;

 

2 Timothy 3:15-16 15 a že od dětství znáš Svatá Písma, která ti mohou dát moudrost ke spasení skrze víru, jež je v Kristu Ježíši.

 

Titus 2:11-15 11 Boží zachraňující milost se zajisté zjevila všem lidem.  12 [Ta] nás vyučuje, abychom se zřekli bezbožnosti a světských žádostí a žili v tomto světě rozvážně, spravedlivě a zbožně,  13 v očekávání té požehnané naděje, totiž slavného příchodu našeho velikého Boha a Spasitele Ježíše Krista,  14 který dal sám sebe za nás, aby nás vykoupil z veškeré nepravosti a očistil si pro sebe svůj zvláštní lid, horlivě milující dobré skutky.

Titus 3:4-8 4 Když se však ukázala dobrota a lidumilnost našeho Spasitele Boha,  5 spasil nás - ne na základě skutků spravedlnosti, které jsme my vykonali, ale podle svého milosrdenství - skrze koupel znovuzrození a obnovení Ducha Svatého,  6 kterého na nás vylil v hojnosti skrze našeho Spasitele Ježíše Krista,  7 abychom se, ospravedlněni jeho milostí, stali dědici v naději věčného života.

Zobrazeno 1366×

Komentáře

ponda

Jakub 1:2-4 Mějte z toho jen radost, moji bratři, když na vás přicházejí rozličné zkoušky. Vždyť víte, že osvědčí-li se v nich vaše víra, povede to k vytrvalosti. A vytrvalost ať je dovršena skutkem, abyste byli dokonalí a neporušení, prosti všech nedostatků.<br />
<br />
Jakub 2:14-26, 14.Co je platné, moji bratři, když někdo říká, že má víru, ale přitom nemá skutky? Může ho snad ta víra spasit? 15... 16... 17.Stejně tak i víra, není -li spojena se skutky, je sama o sobě mrtvá. 18... Ukaž mi tu svou víru bez skutků a jí ti ukážu svou víru na skutcích.19... 20. Neuznáš ty nechápavý člověče, že víra bez skutků není k ničemu? 21. Což nebyl náš otec Abrahám ospravedlněn ze skutků, když položil na oltář svého syna Izáka? 22. Nevidíš, že víra působila spolu s jeho skutky a že ve skutcích došla víra dokonalosti? 23... 24. Vidíte, že skutků je člověk ostavedlněn, a ne poue z víry! 25... 26. Jako je tělo bez ducha mrtvé tak je mrtvá i víra bez skutků.

floweret

díky moc za komentář.. jsem ráda, že jsi tenhle aspekt zmínil.. Jak jsem psala, není ten výčet vyčerpávající... Budu ráda, když se k tomu ještě někdy podrobněji dostanu :-).. Každopádně je potřeba mezi vírou a skutky a ospravedlněním najít spojitost, kterou Pán popisuje...

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková