"Světlem pro mé nohy je Tvé Slovo, osvěcuje moji stezku."

Psychická manipulace, moonisté, sekty (1)

První sekta, kterou jsem měla možnost si na vlastní oči zblízka "ošahat", byli moonisté - známé také jako církev sjednocení. Při zamýšlení se nad jejich "pravdami" a způsoby přilákání nových členů jsem se dostala ke knize Stevena Hassana Jak čelit psychické manipulaci zhoubných kultů, který sám touto sektou prošel. Tuto knihu jsem před lety zpracovávala jako seminární práci, tak se tady o ni podělím. Mnohé zmiňované informace nejsou platnými jen pro moonisty, ale pro sekty a různé nebezpečné skupiny obecně. Tuto knihu doporučuji všem, kdo mají třeba ve svém okolí lidi, kteří byli sektami zmanipulováni, aby se seznámili s tím, co dělat a co nedělat při jednání s těmito lidmi.


1. Výstupové poradenství
Výstupový poradce – odborně školený terapeut podílející se na boji proti zhoubným kultům. Specializuje se na pomoc bývalých členů sekt a kultických skupin i na pomoc jejich rodinám – popř. jak ze členů „udělat“ nečleny. Jde zejména o psychologickou a společenskou podporu, proškolení rodiny a přátel. Autor sám má nezaměnitelnou zkušenost, protože sám byl 2,5 roku členem moonistické církve. Tudíž ví, co osoba zmanipulovaná kultem prožívá a podstupuje.
Výstupové poradenství se od naprogramování liší v tom, že je nenásilné. Jde o většinou dlouhodobější proces, ale jeho hlavní výhodou je, že používá mírnějších metod a nejedná proti vůli postižené osoby. Často používá rozhovorů s bývalými členy kultů, aby mohli klienti vidět svou skupinu z jiného pohledu a odpoutat se od svých „růžových brýlí“.
Kdo jsou moonisté
Zakladatelem je Sun Myung Moon – korejský obchodník s pochybnou minulostí. Členové prochází nejprve školeními, následně žijí ve skupinách a prodávají předražené předměty – tímto financují církev. Často při náboru členů používají podvody a lži. Členové uctívají Moona jako mesiáše a jsou poddání hierarchickému vedení. Jsou na vedení odkázáni ve většině svých rozhodnutí a skupina je zahrnuje mnoha omezeními i v jejich osobním životě – finance, sňatek. Podrobují se „dobrovolně“ převýchově.
Co je psychická manipulace?
Psychická manipulace (dále jen PM) je definována jako „myšlenkový systém, kterýž vede k rozpadu lidské identity (víra, chování, způsob myšlení a cítění) a nahrazuje ji identitou novou. Ve většině případů je tato nová identita něčím, proti čemu by původní lidské já ostře protestovalo, kdyby předem vědělo, oč jde. PM má mnoho různých forem – viz dále.
Rozmanité podoby církve sjednocení
Autor v této části stručně popisuje historii církve, zejména politické a finanční nesrovnalosti, podezření se spolupráce se špionážními systémy a různé organizace náležející pod vliv nebo přímo napojené na církev s jednocení – např. deníke The Washington Times, CAUSA (politická organizace), CARP (studentská organizace). Veškerá organizační struktura – politická i náboženská směřují k vybudování celosvětové teokracie v čele s Moonem.

2. Můj život v církvi sjednocení
Steve Hassan byl velmi úspěšný a ambiciózní student. Církev sjednocení mu dala možnost uplatnit své schopnosti a ambice. Seznámil se s několika členy CARPu, kteří ho pozvali na „soustředění“ na odlehlé místo. Popisuje zejména „love bombing“ – bombardování láskou. Po váhání nabídku přijal. I když chtěl v průběhu třídenního školení z místa odjet, bylo mu zabráněno. Po zřetelně manipulativních přednáškách přijal „božský princip“ a začlenil se do organizace. Otevřela se mu možnost kariéry v církvi. 2,5 roku byl ve vyšším postavení. Dostal se i do blízkosti Moona. Po automobilové nehodě byl v ošetření u své sestry. Odtud byl unesen svou rodinou, která zajistila deprogramování. Po původním vzdoru našel opět své staré já a postupem času se vrátil do normálního života, vystudoval psychologii, veřejně vystupuje proti manipulativním systémům a věnuje se výstupovému poradenství.
Některé náborové praktiky církve sjednocení:

  • Při náboru se nevyhýbají lhaní a podvodu – účel totiž světí prostředek.
  • Love bombing – bombardování láskou. Všichni se mají tak rádi a zahrnují nováčka lichotkami a pozorností.
  • Předkládají řešení problémů společnosti, neustálý růst v poznání. Nováčkovi se otevírá tajemný systém poznání. Je mu doporučováno, aby vyslechl vše – potom prý porozumí, a aby neodcházel – mohl by litovat celý život.
  • Svou nauku staví na systému rodiny – což je velmi přitažlivé.
  • Při otázkách odkazují stylem „to se dovíš v příští přednášce“.
  • Nováčci jsou rozdělení do malých skupin pod vedením někoho zkušeného, nemají možnost samostatně se pohybovat, mluvit, stále mají společnost.
  • Školení probíhají na místech, ze kterých nejde snadno uniknout. Přednášky jsou poměrně dlouhé a monotónní – není snadné se soustředit. Všechny aspekty nauky jsou „logicky“ vysvětleny. Prostředí je velmi organizované naplněné naivní náboženskou atmosférou.
  • Celý náboženský systém sympatizuje s jakýmkoli náboženským systémem a snaží se na něj svou teorii naimplantovat.
  • V závěru přednášek je představen druhý mesiáš – Moon. Jehož přijetí logicky vyplývá z předchozích přednášek.

Praktiky církve:

  • Na všech úrovních organizace se používá „svatého podvodu“. Počínaje náborem, pokračuje získáváním financí, u vysoké politiky konče.
  • Nováčci jsou nuceni prodávat předražené výrobky s tvrzením, že peníze jdou na dobročinné účely. Neustále musí získávat nové členy.
  • Komunismus je předváděn jako satanská varianta božího ideálního plánu.
  • Nový člen má představu, že je „vyvolen“ Bohem a jde „správnou cestou“, je oddálen od své rodiny, na jejíž místo je dosazena „boží rodina“ s Moonem jako otcem.
  • Členové musí pracovat pro církev často až do úplného fyzického vyčerpání

Deprogramování:
Rodina nebo někdo z blízkých velmi často vypozorují změnu na novém členovi kultu. Je důležité se velmi dobře informovat, o jakou jde skupinu, co hrozí novému členovi, a snažit se nenásilně zakročit.
Je třeba navázat kontakt s vyškoleným pracovníkem – odborníkem na kulty – což je velmi obtížné, protože takových osob je velmi málo.
Základem je informovanost a spolupráce celé rodiny.
Člen kultu by měl být nenásilně veden k obnovení dobrých vztahů v rodině.Měl by být veden k pohledu na svůj život z jiného úhlu. Např. jak by se rozhodoval za jiných podmínek, co by dělal, kdyby nebyl členem kultu apod.
Nejdůležitější je podpora rodiny.

Zobrazeno 4753×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková